learn more

Timo Kauniston kotisivut

Terve. Ja tervetuloa sivuilleni. Olen Timo Kaunisto Alastarolta Varsinais-Suomesta. Olen valtuutettuna Loimaan valtuustossa. Näiltä sivuilta löydät kirjoittamiani kolumneja ja kannanottoja. Politiikan tapahtumista ja muistakin ajatuksistani voit lukea päiväkirjastani.

learn more

Uusiutuvilla luonnonvaroilla työpaikkoja Suomeen

Suomi tarvitsee uusia työpaikkoja ja lisää veronmaksajia. Meillä ei ole öljyä, mutta meillä on paljon enemmän. Metsien, peltojen ja vesiemme luonnonvaroja hyödyntämällä voimme luoda kaivattuja työpaikkoja. Kymmenessä vuodessa tälle osaamiselle luodaan jopa 100.000 uutta työpaikkaa. Samalla huolehdimme tasapainoisen, kestävän Suomen rakentamisesta.

learn more

Kuntien on parannettava yhteistyötään

Kunnat vastaavat julkisten palvelujen tuottamisesta: terveydenhoidosta, kouluista ja sosiaaliavusta. Palvelut kallistuvat kun Suomi ikääntyy. Palvelut on tehtävä tuottavammin. Tuottavuus tarkoittaa ennen kaikkea tietotekniikan parempaa hyödyntämistä.

learn more

Vanhustyö paremmaksi

Suomi vanhenee. Seniorisuomalaisissa on paljon voimaa suomalaisille perheille ja talouden pyörien pyörimisille. Meidän on kyettävä tarjoamaan hyvän elämän mahdollisuudet myös ikääntyville. Emme voi sivuuttaa yksinäisyyden ja syrjäytymisen uhkaa.

learn more

Betonipolitiikka on torjuttava

Betonipoliitikot ovat jälleen heränneet henkiin. Suurten kaupunkien sinipunavoimat haluavat tiivistää Suomen muutaman taajaman ympärille. Omakotitalosta tehdään ilmastopolitiikan kirosana ja kaupunkien gryndereille ohjataan uutta, ahdasta rakennettavaa.

learn more

Neljän vuoden koulu

Suomenmaa, kolmossivu 10.3.2011

Neljä vuotta eduskuntatyötä on kohta kohdaltani takana. Eduskuntaan on vaikea tulla sattumalta: kyllä tänne tosissaan pyritään ja tehdään lujasti töitä asetetun tavoitteen toteutumiseksi. Siihen tarvitaan vankkaa sitoutumista ja pyyteetöntä tukea taustajoukoilta, omilta ja vähän kaukaisemmilta. Omalla kohdallani lykästi kolmannella kerralla.

Pyrkiminen ja pettyminen tekee nöyräksi. En astellut neljä vuotta sitten kivirappuja takki auki maailmaa korjaamaan. Ajattelin, että teen sen minkä osaan ja missä voin antaa lisäarvoa porukalle. Halusin toimia osana ryhmää ja joukkuetta, aivan kuten joukkueurheilun puolella olin ikäni oppinut toimimaan. Arvelin, että kyllä sieltä minullekin peliaikaa ja pelitilaa löytyy kunhan harjoittelen ahkerasti.

Kotiläksyjen tekeminen on todella kannattanut, sillä huolellisella perehtymisellä moni edustaja on saanut kädenjälkensä näkymiin yksityiskohdissa ja isommissakin kokonaisuuksissa. Peliaikaa on saanut, kun on osoittanut, että pystyy osaltaan tarjoamaan osaamistaan edessä oleviin haasteisiin.

Politiikan luottamuksesta

Aika on ollut yhteisten asioiden hoitamiselle murheellinen. Luottamus politiikkaan ja meihin poliitikkoihin on romahtanut ennätysmäisen alas. Joku sanoo nyt, että katsokaa peiliin, mutta en hyväksy noin yksipuolista selitystä.

Takana on kohta kolmenkymmenen vuoden putki, jonka kuluessa äkäistynyt media on sysännyt veltostuneen politiikan Hannes Mannisen sanoin ”kansakunnan kusitolpaksi”. Politiikan riepomisesta on tullut väsyneen yhteiskunnan julkista terapiaa.

Kaikessa on aina rekyylinsä. 70-luku oli ylipolitisoitunut, teinivallan aika. Vallankumous söi lapsensa eikä yhteiskunnallista osaamista enää pidetty samassa arvossa kuin insinööri- tai kauppataitoja. Koulut ja yhteisöt vieroksuivat politiikkaa niin, että ei nykyinen alle kymmenen prosentin luottamus eduskunnan työhön mikään varsinainen ihme ole.

Politiikan luottamuksen menetys on syönyt osan työn mielekkyydestä. Tilannetta ei paranna se, että median maailmassa raaka iltapäivälehdistö sanelee sen, mistä puhutaan. Yhä useammin puhutaan enemmän henkilöistä ja vähemmän asiasta. Tätäkin joutuu sietämään, mutta ei siihen koskaan totu.

Joukkuepelissä puutteita

Kokemus Keskustan joukkuepelistä ei ollut aluksi kovin häikäisevä. Keskustasta tuli vaalivoiton myötä päähallituspuolue, mutta sen ohjelman valmisteluun eduskuntaryhmän tulokkaat pääsivät mukaan kovin vaatimattomasti. Tätä selitti osaltaan kiire, mutta taisi siinä olla vanhaa kokemusperiaatteen painolastiakin.

Joukkuepelin säröt tulivat esiin vaalirahailmoitusten myötä. Liian moni ei ollut ymmärtänyt, mitä avoimuuden kello oli jo lyönyt. Jouduttiin selittelemään ja ihmettelemään. On turha käydä sinällään läpi sitä, miten puolueessa oli menty vaaleihin rahoituksen osalta, mutta sisäistä luottamusta se ei ainakaan parantanut.

Keskusta on aina ollut puhujien puolue. Siksi minulle olikin yllätys, miten vähän aluksi keskustelimme yhteisistä tavoitteista ja niihin pääsemisestä. Olin tietysti ylpeä siitä, mitä saimme hallituksessa vireille ja aikaiseksi, mutta liian vähän pohdimme sitä, mihin maailma ja Suomi oikeasti olivat matkalla. Jo pelkkä poliittinen vireys vaatii jatkuvaa sparrausta tulevaisuuden tekemisestä. Tässä on tekemistä vieläkin, vaikka tilanne on parantunut neljän vuoden kauden aikana roimasti.

Tulevien vaalien lähestyessä tilanne on monin tavoin toinen. Tuoreemmat toimintatavat on omaksuttu puolueessa ja joukkuepelin kulttuurissa on tapahtunut selkeä sukupolvenvaihdos. Lahdessa puhaltanut avoimuuden aika tuntuu luissa ja ytimissä. Keskustan vaaliohjelmaa on valmisteltu laajalla rintamalla ja valmistelun keskiössä on ollut kuva suuremmista kokonaisuuksista. Metsä on osattu nähdä puilta.

Viime viikonloppuna keskusta ajoi vaaliasemiin tehokkaan, monipuolisen ja yhteen pelaava Keskusta-joukkueen. Reilulla, samaan suuntaan tehtävällä pelinrakennuksella tällä joukkueella on täydet menestyksen mahdollisuudet.

Arvot ratkaisevat

Työn määrä on ollut yllätys. Tietotekniikan aika on tuonut tiedon tulvan. Siinä on opittava kahlaamaan ja keskittymään. On opittava myös verkostoitumaan eikä vain luottamaan siihen, mitä eteen tuodaan. On haastettava tiedon oikeellisuus ja pyrkimykset tiedon rajauksen takana.

Silti joutuu verraten usein tilanteeseen, jossa päätös on tehtävä nopeasti. Sattuma suosii hyvin valmistautuneita, mutta viime kädessä päätöksen taustalla ovat omat arvomme. Parhaimmillaan ne ovat päättäjän peruskallio.

Myös äänestäjä joutuu puntaroimaan ehdokkaitaan. Ei arvojen peilaaminen ole huono kriteeri matkalla koppiinkaan.

Ei Kommentteja

Ole hyvä ja ota kantaa!

Kommentoi