learn more

Timo Kauniston kotisivut

Terve. Ja tervetuloa sivuilleni. Olen Timo Kaunisto Alastarolta Varsinais-Suomesta. Olen valtuutettuna Loimaan valtuustossa. Näiltä sivuilta löydät kirjoittamiani kolumneja ja kannanottoja. Politiikan tapahtumista ja muistakin ajatuksistani voit lukea päiväkirjastani.

learn more

Uusiutuvilla luonnonvaroilla työpaikkoja Suomeen

Suomi tarvitsee uusia työpaikkoja ja lisää veronmaksajia. Meillä ei ole öljyä, mutta meillä on paljon enemmän. Metsien, peltojen ja vesiemme luonnonvaroja hyödyntämällä voimme luoda kaivattuja työpaikkoja. Kymmenessä vuodessa tälle osaamiselle luodaan jopa 100.000 uutta työpaikkaa. Samalla huolehdimme tasapainoisen, kestävän Suomen rakentamisesta.

learn more

Kuntien on parannettava yhteistyötään

Kunnat vastaavat julkisten palvelujen tuottamisesta: terveydenhoidosta, kouluista ja sosiaaliavusta. Palvelut kallistuvat kun Suomi ikääntyy. Palvelut on tehtävä tuottavammin. Tuottavuus tarkoittaa ennen kaikkea tietotekniikan parempaa hyödyntämistä.

learn more

Vanhustyö paremmaksi

Suomi vanhenee. Seniorisuomalaisissa on paljon voimaa suomalaisille perheille ja talouden pyörien pyörimisille. Meidän on kyettävä tarjoamaan hyvän elämän mahdollisuudet myös ikääntyville. Emme voi sivuuttaa yksinäisyyden ja syrjäytymisen uhkaa.

learn more

Betonipolitiikka on torjuttava

Betonipoliitikot ovat jälleen heränneet henkiin. Suurten kaupunkien sinipunavoimat haluavat tiivistää Suomen muutaman taajaman ympärille. Omakotitalosta tehdään ilmastopolitiikan kirosana ja kaupunkien gryndereille ohjataan uutta, ahdasta rakennettavaa.

learn more

Neljän miljardin kupla

Kokoomus julkaisi sitten oman kuntaohjelmansa. Ei se yllättänyt. Kokoomus ajaa sataa kuntaa Suomeen. Lahtipenkkiin pannaan kaksi kolmasosaa kunnista.

Ei sekään yllättänyt, että kokoomuslaiset ovat löytäneet demarit kavereikseen. Demarit puhuvat hiukan häveliäämmin vain kahdensadan kunnan mallista, mutta samalla teurastamislinjalla ollaan. Ei ihme , että sekä Jyrki Katainen että Petteri Orpo kehuskelevat demarien kuntapuheita.

Tässä näyttää olevan tulevan hallituksen juuri. Sinipunalta haisee taas. Asevelilinja toimii yhä, keskittämisen tie ei tunne ideologisia rajoja, jos niitä nyt koskaan on ollutkaan. Mielenkiintoista on nähdä, muodostuuko tämä vihreille esteeksi, sillä ilmastopoliittisen eheyttämisen nimissä vihreät ovat aina olleet valmiita mitä julmimpiin tekoihin. Ja näin erityisesti keskittämisen tiellä.

Kokoomus väittää nyt, että kuntia lahtaamalla saadaan neljän miljardin euron säästöt. Matematiikka on heillä kyllä tässä hakusessa. Jos kaikki hallintomenot ovat kunnissa kolmen prosentin luokkaa, ei niistä mitenkään kerry miljardisäästöjä, edes kaikki toiminnot lopettamalla.

Sinipunakunnat näyttävät itse kehnoa esimerkkiä hallintomenoistaan. Esimerkiksi terveydenhoitopuolen menot osoittavat, että ikävakioidut sote-menot ovat selvästi keskiarvoa ja selvästi pikkukuntia suuremmat juuri Turun, Helsingin ja Tampereen kaltaisissa kaupungeissa. Kuluja kertyy hallinnosta, kun kaikille tovereille ja kavereille pitää löytyä julkisesta organisaatiosta jotakin virkaa. Tai virka.

Jäljet näkyvät Turussakin, missä vanhustenhoitoa ajetaan laitostamisen kautta rujoon kuntoon. Auttavia käsiä puuttuu, mutta päälliköitä riittää. Tätä tosiasiaa ei kuntia lahtaamalla muuteta.

Keskustan malli hakee isompia hartioita palvelujen järjestämiseen hoitoketjuja tehostamalla ja rahoitusta yksinkertaistamalla. Tehoa on tultava, sillä mikään talous ei kestä kuutta prosenttia menojen kasvua vuodessa.

Tässä kohtaa terveiset kokoomukselle. Terveydenhuollon palkankorotukset olivat toki paikallaan, mutta ne kyllä maksatettiin tylysti kunnilla. Kokoomus on erikoistunut huonosti harkittuihin äkkiliikkeisiin – vissiin galluppien tuulenvireiden perusteella. Kataisen johdolla tehdystä Kela-maksun typerästi toteutetusta poistosta kärsivät kaikki huonosti suunniteltuina energiaveron korotuksina.

Kuntalahdissa menisi koko hyvinvointiyhteiskunnan terve sydänkin. Mutta ehkä se on tarkoituskin. Kaikki valta markkinavoimilleko, kokoomus?

1 Kommenttia

  1. Urat putkeen?, 29.3.2011:

    Lakiin pitää kirjoittaa? Vanhoille ja hyvin palkatuille pomoille vastuu nuorista uusista työntekijöistä. Johdattamalla heidät uraputkeen. Varsinkin lähempänä eläkeikää on hyvää aikaa opettaa uusia työtekijöitä. Kun työssä on jo vaikeutta ei opettamisessa ole ongelmaa. Kokemuksesta tiedän. Moni vanhus pitää työpaikka vaikka ei tuloksia synny. Tuossa kirjoiuksessa oli hyvä ovallus “työkäsiä puuttuu pomoja on”

Kommentoi