learn more

Timo Kauniston kotisivut

Terve. Ja tervetuloa sivuilleni. Olen Timo Kaunisto Alastarolta Varsinais-Suomesta. Olen valtuutettuna Loimaan valtuustossa. Näiltä sivuilta löydät kirjoittamiani kolumneja ja kannanottoja. Politiikan tapahtumista ja muistakin ajatuksistani voit lukea päiväkirjastani.

learn more

Uusiutuvilla luonnonvaroilla työpaikkoja Suomeen

Suomi tarvitsee uusia työpaikkoja ja lisää veronmaksajia. Meillä ei ole öljyä, mutta meillä on paljon enemmän. Metsien, peltojen ja vesiemme luonnonvaroja hyödyntämällä voimme luoda kaivattuja työpaikkoja. Kymmenessä vuodessa tälle osaamiselle luodaan jopa 100.000 uutta työpaikkaa. Samalla huolehdimme tasapainoisen, kestävän Suomen rakentamisesta.

learn more

Kuntien on parannettava yhteistyötään

Kunnat vastaavat julkisten palvelujen tuottamisesta: terveydenhoidosta, kouluista ja sosiaaliavusta. Palvelut kallistuvat kun Suomi ikääntyy. Palvelut on tehtävä tuottavammin. Tuottavuus tarkoittaa ennen kaikkea tietotekniikan parempaa hyödyntämistä.

learn more

Vanhustyö paremmaksi

Suomi vanhenee. Seniorisuomalaisissa on paljon voimaa suomalaisille perheille ja talouden pyörien pyörimisille. Meidän on kyettävä tarjoamaan hyvän elämän mahdollisuudet myös ikääntyville. Emme voi sivuuttaa yksinäisyyden ja syrjäytymisen uhkaa.

learn more

Betonipolitiikka on torjuttava

Betonipoliitikot ovat jälleen heränneet henkiin. Suurten kaupunkien sinipunavoimat haluavat tiivistää Suomen muutaman taajaman ympärille. Omakotitalosta tehdään ilmastopolitiikan kirosana ja kaupunkien gryndereille ohjataan uutta, ahdasta rakennettavaa.

learn more

Maaseutu – marginaalista eturintamaan

Suomenmaa 7.4.2011

Käännekohta maailman energiantuotannossa on nyt nähty. Fukushiman vieläkin keskeneräinen tilanne on muuttanut paljon erityisesti asenteissa. Toivottavasti riittävästi. Ydinvoiman voittokulku kohtasi traagisella tavalla luonnonvoimien kokoisen vastalauseen. Viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet jälleen kerran, ettei ihminen voi hallita luontoa, eikä luonnonvoimien hallitsemassa maailmassa myöskään ydinvoiman aiheuttamia riskejä.

Muutos energiantuotannon suunnassa ei tapahdu hetkessä, eikä ydinvoimasta päästä eroon välittömästi, vaikka siihen tahtotila löytyisikin. Korvaavat vaihtoehdot eivät ole vielä valmiina. Meidän on omana aikanamme kuitenkin valittava polkumme tulevaisuuteen. Meidän on ratkaistava suunta. Lähdemmekö tosissamme kehittämään uusiutuvia energiamuotoja niin, että ne ovat aidosti kestäviä, kaikkia hyödyttäviä vaihtoehtoja. Pystymmekö olemaan edelläkävijöitä ja sitoutumaan energiatuotannon suuren uudistukseen kestävällä ja uusiutuvalla tavalla? 

Energiantuotannon murroksen lisäksi käsissämme on toinen megaluokan ongelma. Maailman ruokatilanne on hälyttävä. Nälkä on liian monen arkipäivässä todellinen, eikä ruokaa enää riitä kaikille. Tähän suhteutettuna on käsittämätöntä, että suomalainen talonpoika taistelee elinkeinonsa kannattavuuden rajoilla, tiloille ei löydy jatkajia elämäntyönsä tehneiden isäntien ja emäntien ikäännyttyä eikä ihmisenkokoinen maatila joidenkin käsitysten mukaan riitä enää mihinkään. Globaalin ruokaturvan tilanne on niin hälyttävä, että se nostaa välttämättä myös suomalaisen ruoan tuotannon sille kuuluvaan arvoon. Tähän tarvitaan lisäksi kansallista tahtoa.  

Maailmanlaajuisten ongelmien ja murrosten edessä myös meidän suomalaisten on tarkasteltava toimintaamme kriittisesti. Lintukotokaan ei ehkä ole ikuinen, eikä kannattamattomana alas ajettua ruoantuotantoa ja omavaraisuutta niin van ylös muutaman vuosikymmenen jälkeen nostettaisikaan. Sen näkee jo yksittäisillä tiloilla. Vaatii mittavat kertainvestoinnit aloittaa tilanpito tai käynnistää tauonnut viljely uudelleen. Eikä myöskään bioenergian huipulle tarjoudu tietä kymmenen vuoden kuluttua, jos hukkaamme tämän mahdollisuuden tuijottamalla yksisilmäisesti atomivoiman ytimeen.

Keskusta ajaa vahvasti hajakeskitetyn Suomen mallia, joka mahdollistaisi vihreän talouden nousun, uusiutuvien energiantuotantomuotojen käynnistämisen ja vauhdittamisen pienissä yksiköissä ympäri Suomea. Keskustalainen hajakeskitetyn Suomen malli antaa ihmisille myös vapauden valita asuinpaikkansa ja turvaa palvelut samanhintaisina niin korpiloukon asukkaille kuin suurkaupungin torin kupeessa majailijalle.

Hajakeskitetty Suomi vaatii tuekseen toimenpiteitä, jotka turvaavat uusien elinkeinojen lisäksi periteisen maaseutumaisen toimeentulon saamisen maataloudesta. Ainoastaan Keskustan asialistalla on tasa-arvoinen, hajakeskitetty Suomi, jossa kaikki suomalaiset ovat yhtä arvokkaita.  

Tästä näkövinkkelistä käytännössä eilen alkaneet vaalit ovat tärkeä vedenjakaja koko maan tulevaisuudelle. Näissä vaaleissa ratkaistaan Suomen suunta. Vaalit ovat ennennäkemättömän tärkeät niin maaseutumme kuin kaupunkiemme huomiselle. Näissä vaaleissa ratkaistaan mihin suuntaan Suomea kehitetään, missä täällä jatkossa saa rakentaa ja miten pitkälle tulevaisuuteen uskalletaan katsoa.

Kannustan täydestä sydämestäni kaikkia Suomenmaan lukijoita käymään vaaliuurnille. Omalta kentältäkin kuuluneet soraäänet toivon kanavoituvat mieluummin vaikka uusille keskustalaisille ehdokkaille. Kotiin jääminen ja äänestämättä jättäminen on yhtä kuin ääni keskittäville voimille.

Ei Kommentteja

Ole hyvä ja ota kantaa!

Kommentoi