learn more

Timo Kauniston kotisivut

Terve. Ja tervetuloa sivuilleni. Olen Timo Kaunisto Alastarolta Varsinais-Suomesta. Olen valtuutettuna Loimaan valtuustossa. Näiltä sivuilta löydät kirjoittamiani kolumneja ja kannanottoja. Politiikan tapahtumista ja muistakin ajatuksistani voit lukea päiväkirjastani.

learn more

Uusiutuvilla luonnonvaroilla työpaikkoja Suomeen

Suomi tarvitsee uusia työpaikkoja ja lisää veronmaksajia. Meillä ei ole öljyä, mutta meillä on paljon enemmän. Metsien, peltojen ja vesiemme luonnonvaroja hyödyntämällä voimme luoda kaivattuja työpaikkoja. Kymmenessä vuodessa tälle osaamiselle luodaan jopa 100.000 uutta työpaikkaa. Samalla huolehdimme tasapainoisen, kestävän Suomen rakentamisesta.

learn more

Kuntien on parannettava yhteistyötään

Kunnat vastaavat julkisten palvelujen tuottamisesta: terveydenhoidosta, kouluista ja sosiaaliavusta. Palvelut kallistuvat kun Suomi ikääntyy. Palvelut on tehtävä tuottavammin. Tuottavuus tarkoittaa ennen kaikkea tietotekniikan parempaa hyödyntämistä.

learn more

Vanhustyö paremmaksi

Suomi vanhenee. Seniorisuomalaisissa on paljon voimaa suomalaisille perheille ja talouden pyörien pyörimisille. Meidän on kyettävä tarjoamaan hyvän elämän mahdollisuudet myös ikääntyville. Emme voi sivuuttaa yksinäisyyden ja syrjäytymisen uhkaa.

learn more

Betonipolitiikka on torjuttava

Betonipoliitikot ovat jälleen heränneet henkiin. Suurten kaupunkien sinipunavoimat haluavat tiivistää Suomen muutaman taajaman ympärille. Omakotitalosta tehdään ilmastopolitiikan kirosana ja kaupunkien gryndereille ohjataan uutta, ahdasta rakennettavaa.

learn more

Loppusuoran vapinaa

Eduskunnassa viedään kauden viimeisiä kirjoihin. Ympäristövaliokunnasta saimme urakkamme ulos tänään, kun maankäyttö- ja rakennuslain osauudistus vietiin saliin äänin 9-8. Palaan tähän kohta. Kaikkiaan urakkamme on ollut hirmuinen – pelkästään tänä vuonna olemme pusertaneet 23 mietintöä ja saman verran lausuntoja.

Jos joku ihmettelee, mitä eduskunnassa puuhataan, niin tervetuloa ympäristövaliokuntaan. Tästä on kuin varkain tullut eduskunnan yksi toimeliaimmista valiokunnista. Ympäristösääntelyn väkisinkin lisääntyessä ja kansainvälistyessä tämä edelleen korostuu. Valiokuntaan on hakeutunut erityisen paljon laajasta, vaativasta aihepiiristä kiinnostuneita ja ahkeria edustajia, ilmapiiri on ollut keskusteleva ja hyvä.

Ilmapiiri on herkkä. Vaalien alla asiat nousevat iholle, pintaan asti. Viime viikolla saimme todistaa näytelmää, jossa pääosassa oli Selkämeren kansallispuisto ja varsinaissuomalaiset kansanedustajat. Maakunta asettui muutama vuosi sitten Vakka-Suomen tavoin vastustamaan puiston tuloa, elleivät kalastuksen ja metsästyksen rinnakkaiselon ehdot täyty.

No, teimme hyvässä yhteistyössä ministeri Lehtomäen kanssa vaaditut muutokset. Nyt puistossa saa kalastaa – sitä oikein edistetään perusteluissa asti -, metsästää varsin kohtuullisin rajauksin, marjastaa, sienestää, liikkua, rantautua, virkistäytyä, ampua tykillä ja käyttää ydinvoimalaa. Vastaavia yhteensovittamisen ehtoja ei ole missään muussa 36 kansallispuistossamme. Tämän Selkämeren osalta perustamislaki on aivan ainutlaatuinen.

Tapoihin kuuluu, että alue vastustaa. Ymmärrän sen oikein hyvin enkä väheksy sitä tunnetta, joka kansallispuiston ilmaantumiseen kulmille liittyy. Pelätään uutta Naturaa.

Silti soisin, että arvostelijat perehtyisivät huolella kansallispuistoa säätelevään lakiin. Se on varsin tarkoin mietitty ja kohdalleen aseteltu. Arvostelua on saanut myös esittämäni ja lakiin saamani yhteistyötoimikunta, jollaisesta on kokemusta Saaristomeren kansallispuistosta. On sanottu, että sillä ei ole valtaa. Että Metsähallitus kuitenkin päättää. Muualta kokemus on toinen. Ongelmien yhteensovittaminen tapahtuu ryhmässä, ennakoivasti. Tätä ei pitäisi väheksyä.

Lopputulos perjantain äänestyksestä oli, että Pertti Hemmilän (kok.) hylkäysesitykseen liittyivät Ilkka Kanerva (kok.) ja meidän Esko (Kiviranta) ja Mauri (Salo). Demarien Ilkka Kantola ja Katja Taimela äänestivät niin ikään vastaan. Itse laki äänestettiin kirkkaasti läpi. Änkyröitä löytyi koko eduskunnasta vain 13.

Näillä mennään. Luulisi, että Vakka-Suomesta nyt kovasti minua arvosteltaisiin. Sitäkin tulee, mutta vielä enemmän on tullut kiitosta. Asia on hoidettu erilaiset edut yhteen sovittaen. Kiitos tuosta palautteesta. Uudenkaupungin Sanomia lukiessa ei aina tiedäkään, että puistolla todellakin on erittäin paljon kannattajia ja puolustajia.

Ja sitten tuo tämän päivän kauppakeskuslaki. Olen aiemminkin todennut, että kysymys on ihan perusasiasta: päätetäänkö maankäytöstä maakunnissa vain ympäristöministeriössä. Keskustassa tulimme siihen johtopäätökseen, että keskittämispolitiikkaa on tehty sietämättömän kevein ja yksipuolisin perustein. Emme myöskään ymmärrä kiirettä, jolla ministeri Vapaavuori nyt kaavapakkoja jyrää. Jos ministeriössä jo valmistellaan kokonaisuudistusta, mihin tarvitaan hätäinen osa-uudistus, jolla kuitenkin on neljän vuoden siirtymäaika?

En rakasta hypermarketteja, haluan rajoittaa niiden kasvua. Nyt tätä taklataan poikittaisella mailalla. Parempi olisi rajoittaa kauppaa verottamalla sitä kunnolla. Kauppapaikka on menestyvän bisneksen tärkein perusta, paljon muuta ei tarvitakaan. Miksi yhteiskunta ei voisi ottaa järjestämästään infrastruktuurista kunnon korvausta? Rahalle löytyy kyllä käyttöä.

Rehellisesti sanoen, en tiedä miten tämän lain eduskunnassa käy. Mutta sen takaan, että keskustelu jatkuu.

1 Kommenttia

  1. Anna-Liisa Käri, 9.3.2011:

    Hyvin toimittu Timo. En ymmärrä, miksi oikeistolainen
    ministeri haluaa rajoittaa lähidemokratiaa ja vapaata kilpailua?

Kommentoi