learn more

Timo Kauniston kotisivut

Terve. Ja tervetuloa sivuilleni. Olen Timo Kaunisto Alastarolta Varsinais-Suomesta. Olen valtuutettuna Loimaan valtuustossa. Näiltä sivuilta löydät kirjoittamiani kolumneja ja kannanottoja. Politiikan tapahtumista ja muistakin ajatuksistani voit lukea päiväkirjastani.

learn more

Uusiutuvilla luonnonvaroilla työpaikkoja Suomeen

Suomi tarvitsee uusia työpaikkoja ja lisää veronmaksajia. Meillä ei ole öljyä, mutta meillä on paljon enemmän. Metsien, peltojen ja vesiemme luonnonvaroja hyödyntämällä voimme luoda kaivattuja työpaikkoja. Kymmenessä vuodessa tälle osaamiselle luodaan jopa 100.000 uutta työpaikkaa. Samalla huolehdimme tasapainoisen, kestävän Suomen rakentamisesta.

learn more

Kuntien on parannettava yhteistyötään

Kunnat vastaavat julkisten palvelujen tuottamisesta: terveydenhoidosta, kouluista ja sosiaaliavusta. Palvelut kallistuvat kun Suomi ikääntyy. Palvelut on tehtävä tuottavammin. Tuottavuus tarkoittaa ennen kaikkea tietotekniikan parempaa hyödyntämistä.

learn more

Vanhustyö paremmaksi

Suomi vanhenee. Seniorisuomalaisissa on paljon voimaa suomalaisille perheille ja talouden pyörien pyörimisille. Meidän on kyettävä tarjoamaan hyvän elämän mahdollisuudet myös ikääntyville. Emme voi sivuuttaa yksinäisyyden ja syrjäytymisen uhkaa.

learn more

Betonipolitiikka on torjuttava

Betonipoliitikot ovat jälleen heränneet henkiin. Suurten kaupunkien sinipunavoimat haluavat tiivistää Suomen muutaman taajaman ympärille. Omakotitalosta tehdään ilmastopolitiikan kirosana ja kaupunkien gryndereille ohjataan uutta, ahdasta rakennettavaa.

learn more

Fukushiman perintö

Maaseudun tulevaisuus 4.4.2011

En ole uskoa kuulemaani. Istun vanhassa viljamakasiinissa Aurajoen rannalla ja kuuntelen Turun telakan työntekijäjärjestöjen tulevaisuusstrategiaa. Merituulivoimaa, energiapuistoja pystyttäviä ja huoltavia aluksia, biokaasulla käyviä laivoja, ympäristöteknologian tutkimusta ja kehittämistä. Vihreät purjeet oli nostettu vankkaan myötätuuleen.

Nyt onkin ajateltava toisin. Kokoomuksen ja soinilaisten ydinvoimahypetys on tappamassa tämän maan nousevat kestävän kehityksen yritysalat kehtoonsa. Suunnan pitää muuttua, jotta Suomi selviytyisi tulevaisuudestaan ja meille tulisi uusia työpaikkoja.

Ja vielä: viikko sitten julkistettiin tärkeä tilaus. Telakalla tehdään kalanperkuudieselillä käyvä alus.

Siinä penkillä istuessani mieleeni nousee viime kesän keskustelu uusista ydinvoimaluvista eduskunnassa. Olimme ympäristövaliokunnassa perusteellisen kuulemisen jälkeen hylänneet molemmat haetut luvat. Asiantuntijat olivat korostaneet sitäkin, että ei kallioperämme ole niin vakaa, kuin itsellemme uskottelemme. Merikään ei ole ilmastonmuutoksen kourissa turvallinen.

Täysistunnossa kaikuivat silti ydinvoimayhtiöiden puheet. Politiikan tulevaisuuden ja uskottavuuden nimissä oli henkilökohtaisesti tosi vaikeaa nähdä niin monen puoluekaverin kääntäneen takkinsa. Ajattelu voi kyllä matkan varrella kehittyä, mutta suhtautumisessa ydinvoimaan on kyse arvoista ja yli sukupolvien ulottuvasta vastuusta. Nuoruuteni ydinvoimavastaisen Keskustan perintö tuntui tärvääntyneeltä.

Fukushima on muuttanut paljon, mutta onko tarpeeksi? Luottamus insinööritieteisiin ja järjestäytyneen yhteiskunnan kykyyn hoitaa kriisejä on kaatunut. Luonnonvoimia ei voi kerta kaikkiaan hallita. Sympatiani ovat japanilaisten puolella, varsinkin kriisivoimalan epätoivoisten pelastajien puolella. Jälleen nähdään oman elämän uhraamista toisten vuoksi. Paljon kunniaa ja sankaritekoja – mutta kenen puolesta?

Minun ja lasteni elinaikana emme pääse ydinvoimasta eroon. Juuri me voimme silti valita polkumme tulevaisuuteen. Voimme valita, lähdemmekö tosissamme kehittämään kaikista uusiutuvista energiamuodoistamme kestäviä, kaikkia hyödyttäviä vaihtoehtoja. Uusiutuvasta puhuminen on helppoa, aivan liian helppoa. Sitoutuminen vaatii rohkeutta. Sitoutuminen vaatii edellä kulkemista.

Tässä jokin aika sitten olin samassa tilaisuudessa puhumassa Shellin hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan kanssa. Maailman suurimman öljy-yhtiön edustajan näkemys tulevaisuuden kasvualasta oli yhdenmukainen: uusiutuvan aika on todella alkamassa. Jotakin kertoo sekin, että uraanin maailmanmarkkinahinta on laskenut kahdessa viikossa kolmanneksen ja atomiyhtiöiden kurssit romahtivat.

Me suomalaiset olemme sitkeätä ja jääräpäistä kansaa. Sillä me olemme näillä nurkilla pärjänneet. Joskus on vain perusteiden uudelleenarvioinnin paikka.

Selvästikin elämme murroskohtaa, jossa vanha aika loppuu ja uusi on vielä harmaa, täsmentymätön. On todellakin vihreiden elinkeinojen aika, mutta tämä valinta vaatii rohkeutta ja määrätietoisuutta. 17.4. mitataan se tahto, mitä me oikeasti haluamme.

Uurnilla kannattaa käydä jo pelkästään tulevaisuuden puolesta.

1 Kommenttia

  1. Jarmo Heimo, 4.4.2011:

    Rohkeutta tarvitaan vain joidenkin keskeisten vaikuttajatahojen asenteiden muuttamisessa. Itse uusiutuvien energiamuotojen käyttö on tuttua ja tutkittua toimintaa, joka ei vaadi periaatteessa muuta kuin innovatiivista tekniikoiden yhdistämistä, jatkokehittelyä ja käyttöönottoa. Epävarmuuden lisääntyessä on tärkeää rakentaa mullistuksiakin kestäviä, monimuotoisia, hajautettuja ja mielellään usealla tavalla varmistettuja energiantuotantoverkostoja, joissa on periaatteena hajautuksesta syntyvä turvallisuus ja integroidusta kokonaisjärjestelmästä johtuva suuruuden ekonomia.

Kommentoi