learn more

Timo Kauniston kotisivut

Terve. Ja tervetuloa sivuilleni. Olen Timo Kaunisto Alastarolta Varsinais-Suomesta. Olen valtuutettuna Loimaan valtuustossa. Näiltä sivuilta löydät kirjoittamiani kolumneja ja kannanottoja. Politiikan tapahtumista ja muistakin ajatuksistani voit lukea päiväkirjastani.

learn more

Uusiutuvilla luonnonvaroilla työpaikkoja Suomeen

Suomi tarvitsee uusia työpaikkoja ja lisää veronmaksajia. Meillä ei ole öljyä, mutta meillä on paljon enemmän. Metsien, peltojen ja vesiemme luonnonvaroja hyödyntämällä voimme luoda kaivattuja työpaikkoja. Kymmenessä vuodessa tälle osaamiselle luodaan jopa 100.000 uutta työpaikkaa. Samalla huolehdimme tasapainoisen, kestävän Suomen rakentamisesta.

learn more

Kuntien on parannettava yhteistyötään

Kunnat vastaavat julkisten palvelujen tuottamisesta: terveydenhoidosta, kouluista ja sosiaaliavusta. Palvelut kallistuvat kun Suomi ikääntyy. Palvelut on tehtävä tuottavammin. Tuottavuus tarkoittaa ennen kaikkea tietotekniikan parempaa hyödyntämistä.

learn more

Vanhustyö paremmaksi

Suomi vanhenee. Seniorisuomalaisissa on paljon voimaa suomalaisille perheille ja talouden pyörien pyörimisille. Meidän on kyettävä tarjoamaan hyvän elämän mahdollisuudet myös ikääntyville. Emme voi sivuuttaa yksinäisyyden ja syrjäytymisen uhkaa.

learn more

Betonipolitiikka on torjuttava

Betonipoliitikot ovat jälleen heränneet henkiin. Suurten kaupunkien sinipunavoimat haluavat tiivistää Suomen muutaman taajaman ympärille. Omakotitalosta tehdään ilmastopolitiikan kirosana ja kaupunkien gryndereille ohjataan uutta, ahdasta rakennettavaa.

learn more

En ota itsellein

Suomenmaan kolmossivu

On helpompi puolustaa nykyisiä etuuksia kuin arvioida tulevia velvollisuuksia. Keskustan ei pidä langeta tekemään talouspolitiikkaa tulevien sukupolvien kukkarolla. 

Kaikki politiikassa mukana olevat joutuvat joskus kohtaamaan kiihtyneitä ja vihaisia ihmisiä. Lähes poikkeuksetta on kysymys jostakin henkilökohtaisesti lähelle osuneesta asiasta. Tällainen on vaikkapa työeläkkeiden taitettu indeksi, joka kummittelee viidentoista vuoden takaa. Vaikka tämä eläkkeiden tulevaa tasoa heikentänyt uudistus ymmärrettiin laajasti välttämättömyydeksi, koetaan se silti epäoikeudenmukaisena.

Päätöksenteossa joutuu väistämättä tilanteisiin, joissa lyhyen ja pitkän tähtäimen edut törmäävät. Usein on niin, että asia liikuttaa railakkaasti juuri omia äänestäjiä. Siinä kysytään todellista päätöksenteon kanttia, kun joutuu perustelemaan omilleen epämieluisaa linjaa.  

Itselleni on tähän asti hankalinta ollut Suomen EU-jäsenyys. Vastustin sitä voimakkaasti, ihan työkseni asti. Päätöksenteon päivänä, 16. lokakuuta 1994, jouduin nielemään pettymykseni ja sopeutumaan. On toki ollut aikoja, jolloin olen ammattini puolesta tuntenut katkeruutta ja vihaakin tätä päätöstä kohtaan. Olen kuitenkin pystynyt löytämään myös selvästi aikaisempaa kantaani kumoavia puolia Euroopan unionista. Asiat eivät milloinkaan ole mustavalkoisia – eivätkä sellaisia, joihin ei kykenisi mukautumaan.

Nyt politiikassa on muodikasta ehdottomuus. Tätä viisautta on erityisen paljon perussuomalaisilla, joiden mielestä kaikki maailman virheet voidaan surutta kaataa suomalaisten ”vanhojen puolueiden” ristiksi. Persuilla onkin tarjota monimutkaisiin asioihin yksinkertaisia vastauksia. Miksi kokonaisuuksiin pitäisi perehtyä, kun hyvin pärjää iskulauseillakin? 

Muutosvaalit

Tulevat vaalit ovat monella tavalla muutosvaalit. Riippumatta siitä, kuka voittaa ja kuka häviää, olemme siirtymässä uuteen aikakauteen. Perinteisen metsäteollisuuden ja perinteisen kännykkäteollisuuden moottorit nykivät pahasti. Työtä siirtyy Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Suomi vanhenee ja velkaantuu. 

Päätöksentekijöiltä edellytetään jälleen kykyä nähdä tulevaan ja lujaa kanttia. Jos hallituspuolueen edustajan käsi on näinä hyvinä aikoina hapuillut punaista nappia, niin kuinka edustajalta voi edellyttää lujuutta silloin, kun tosiäänestykset ovat edessä?

Kun liki kymmenen miljardin aukkoa julkisessa taloudessa muurataan umpeen tarvitaan kovia päätöksiä. Ei tule olemaan miellyttävää perustella arvonlisäveron korotuksia tai etuuksien tason jäädyttämistä, jopa karsimista. Me poliitikot emme ole tässä aivan ripi-rehellisiä, kun menemme etupäässä vain kasvutavoite edellä vaalivastauksiin. Kasvu on oikea tavoite, mutta vanha sanonta on viisaampi. Se kehottaa panemaan suun säkkiä myöten. 

Kasvullakin on ehtonsa. On välttämätöntä, että kasvulla tuetaan Suomen rakenteiden muutosta. Keskustan kasvutie on vihreän talouden tie. Me haluamme luoda tulevaisuuteen sellaisen polun, joka johtaa luonnonvarojemme tehokkaaseen, hajautettuun ja kestävään käyttöön. Keskustan mallissa korostuu vastuu ja ylisukupolvisuus.

Ei vain omien etujen tähden 

Julkisen talouden aukko on tunnettu tosiasia. Kyselyjen mukaan myös kansalaiset laajasti kantavat velkaantumisesta huolta.

Kun tasapainoa haetaan, tullaan arvojen pariin. Kysymys on myös sukupolvien välinen. Korjaako valtaväestö virheensä itse vai jättääkö ne tulevaisuuteen? 

Itse asiassa aika harva on julkisesti kantanut tästä huolta. Mieleen ei nouse kuin Sixten Korkman, joka on nostanut asian tikun nokkaan. Mielestäni hän on oikeassa. Jos kansantalous on viimeiset reilun kymmenen vuotta lasketellut melkoista myötämäkeä – palkatkin ovat nousseet yli 40 prosenttia – niin ei meillä ole oikeutta siirtää vastuuta eteenpäin. Kovat päätökset on tehtävä ennemmin kuin myöhemmin.

Vaaleissa tulevilta edustajilta pitää vaatia reiluutta ja lujuutta.

1 Kommenttia

  1. kaija kiessling, 27.3.2011:

    Muutenkin voisin kommentoida, muuta viimeisen kappaleen osalta on korjattava:
    Suomen BKT on kasvanut kymmenessä vuodessa 50 miljardia euroa. Vuonna 2000 se oli n. 130 mrd € ja nyt se on 180 miljardia €. Siksi en ymmärrä tässä mitään laskua tai myötämäkeä, vaan nousua saman verran kuin nyt vuoden budjetti eli 50 mrd.
    Mutta silti kulkee verotuksen ohi miljardeja vuodessa, osa lain suomin keinoin, osa keinottelemalla ja täysin rikollisesti. Näitä pitää muuttaa! Silloin ei tarvitse puhua kestävyysvajeesta ja tulevista leikkauksista, kun verotus pannaann sinne missä se nyt kierretään.

Kommentoi